HISTORIA
Seuran historia
Maratonpörssi
Palkitut pelaajat
Chiefs Hall of Fame
Chiefs ry – 20 vuotta turkulaista korkeakoulujääkiekkoilua

Chiefs ry:n perustamisesta tuli marraskuussa kuluneeksi virallisesti 20 vuotta. Ennen Chiefs ry:n perustamista Turun korkeakoulujen jääkiekkojoukkue toimi useamman vuoden Turun kauppakorkeakoulun urheiluseuran, KY-Sportin, alaisuudessa. Jo noina vuosina joukkueen pelipaidoissa luki Lämäri-elokuvasta tuttu ”Chiefs”, mutta joukkueen nimi oli tuolloin virallisesti KY-Sport. Vuonna 1989 joukkueen jäsenet päättivät saattaa KY-Sportin nimissä tapahtuneen jääkiekkotoiminnan itsenäisen yhdistyksen alle, jotta seuran toiminta palvelisi paremmin kaikkien turkulaisten korkeakouluopiskelijoiden tarpeita. Chiefs ry rekisteröitiin 23.11.1989. Koko yhdistyksen 20-vuotisen olemassaolon ajan sen toiminta on rakentunut yhden joukkueen, Chiefsin, ympärille ja joukkueessa on vuosien varrella pelannut lähemmäs 250 pelaajaa.

Kilpailutoimintansa Chiefs aloitti kaudella 1989-1990 IV-divisioonasta. Pari ensimmäistä kautta kuluivat alimmalla sarjatasolla, mutta jo kaudella 1991-1992 joukkue pelasi III-divisioonaa. Kaudet 1991-2001 Chiefs pelasi kahta kautta lukuun ottamatta III-divisioonaa. Vuosina 1995-1997 Chiefs jättäytyi pelaajiensa yhteisellä päätöksellä pois toimintansa aloittaneesta Länsirannikon liigasta. Länsirannikon liiga noin 40 ottelullaan koettiin liian raskaaksi ja nämä kaudet joukkue pelasi IV-divisioonaa.

Alimmalla sarjatasolla vietettyjen vuosien jälkeen Chiefs palasi III-divisioonaan, ja tähän ajanjaksoon ajoittuu Chiefsin toiminnan selkeä terävöityminen. Ulkojäillä 25 asteen pakkasessa pelatut ottelut seitsemällä kenttäpelaajalla jäivät historiaan, ja joukkueen toimintaan sitouduttiin aiempaa vahvemmin. Toiminnan terävöityminen näkyi myös pelaajaringin laajenemisena, vaikkakin vieraspelit hoidettiin toisinaan edelleen kahdeksalla kenttäpelaajalla. Pelaajien taso oli kuitenkin sitä luokkaa, että toisinaan vajaallakin kokoonpanolla pelannut Chiefs nousi keväällä 2001 ensimmäistä kertaa olemassaolonsa aikana II-divisioonaan.

Kaudet 2001-2005 Chiefs pelasi menestyksekkäästi II-divisioonaa kotihallinaan legendaarinen, vuonna 1973 rakennettu, Kupittaan vanha jäähalli. Kauden 2005-2006 syksyllä Kupittaan vanha jäähalli ajettiin maan tasalle ja uuden jäähallin rakentaminen aloitettiin. Tämän kauden Chiefs harjoitteli ja pelasi Varissuon jäähallissa, ja kauden päätteeksi joukkue putosi sarjaporrasta alemmas III-divisioonaan.

Kauden 2006-2007 joukkue aloitti Varissuon jäähallissa. Poikkeuksellisen jäähallitilanteen takia III-divisioonassa pelanneen joukkueen harjoitusvuorot ja säilytystilat oli luonnollisesti vähennetty minimiin ja Chiefsin edelle jäänjaossa meni esimerkiksi TPS:n B-junioreiden kolmosjoukkue. Tilanne kuitenkin parani Chiefsin osalta oleellisesti joukkueen siirryttyä vastavalmistuneeseen Kupittaan uuteen jäähalliin loppuvuodesta 2006. Kauden 2006-2007 päätteeksi Chiefs nousi takasin II-divisioonaan ja nousua seuranneella kaudella se voittikin II-divisioonan länsirannikon lohkon suvereenisti ja sijoittui pronssille ensimmäistä kertaa järjestetyssä II-divisioonan lohkovoittajien lopputurnauksessa. Pelillisesti hienon kauden kruunasi alkuperäisten, 18 vuotta vanhojen pelipaitojen tilalle hankitut uudet, Chiefsin pitkää historiaa kunnioittavat pelipaidat.

Kauden 2008-2009 joukkue pelasi II-divisioonaa sijoittuen sarjassa lopulta kolmanneksi. Meneillään oleva kausi on joukkueelle jo kahdeksas II-divisioonassa.

Yleisten kiekkosarjojen lisäksi Chiefs on opiskelijajoukkueena osallistunut vuosittain opiskelijoiden SM-turnaukseen. Joukkue on voittanut turnauksen kertaalleen vuonna 2002 ja lisäksi ollut useaan otteeseen hopea- ja pronssimitaleilla. Opiskelijaurheilun saralta mainitsemisen arvoinen saavutus on lisäksi kevään 2004 hopeasija opiskelijoiden kansainvälisessä SELL-turnauksessa.

Chiefs ry:n sekä sen joukkueen, Chiefsin, toimintaa ovat alusta alkaen pyörittäneet opiskelijat. Seuran toiminnasta, joukkueen johtamisesta, pelaajien peluutuksesta sekä huollosta ja muista tukitoimista ovat vuodesta toiseen vastanneet seuran jäsenet pelaamisen ohella. Malli on osoittautunut erittäin toimivaksi niin urheilullisen menestyksen kuin joukkueen hengenkin kannalta.

Chiefs ry:n perusajatuksena on alusta lähtien ollut tarjota Turussa opiskeleville korkeakouluopiskelijoille mahdollisuus jatkaa aiempaa jääkiekkoharrastustaan mielekkäästi opiskeluiden ohessa, opiskelijan budjettiin sopivin kustannuksin. Tässä haasteellisessa tehtävässä Chiefs ry on vuodesta toiseen onnistunut erinomaisesti ja seuran tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta.


teksti: Jerry Tervo